Home > Hoe lang heb je een puntenrijbewijs?

Hoe lang heb je een puntenrijbewijs?

Hoe lang heb je een puntenrijbewijs?
Rijbewijs & Rijlessen
|
5 november 2024

In het drukke, bruisende verkeer van Nederland is het puntenrijbewijs een soort scorebord wat ons rijgedrag moet bijhouden. Hoelang heb je eigenlijk zelf te maken met een puntenrijbewijs en wat houdt het precies in? We vertellen je in dit artikel alles over het puntenrijbewijs in Nederland en bereiden je voor op alle gevolgen van negatieve punten voor jouw puntenrijbewijs.

Wat is een puntenrijbewijs

Het puntenrijbewijs is een in 2011 ingevoerd systeem waarbij verkeersovertredingen meteen leiden op strafpunten op je rijbewijs. Op het moment dat je een bepaald aantal bereikt, wordt je rijbewijs tijdelijk ingetrokken. Het wordt dan ook niet alleen gezien als een straf, maar daarnaast ook als preventieve maatregel om de verkeersveiligheid te kunnen waarborgen.

De uiteindelijke straf hangt af van het totaal toegekende strafpunten. Voor een lichte overtreding kan de rijontzegging voor enkele maanden zijn, maar een ernstige overtreding kan zorgen voor een rijontzegging van enkele jaren. Deze variabiliteit zorgt ervoor dat de straf wel in verhouding blijft staan tot de ernst van de gemaakte overtreding.

Mocht jij hel erg bang zijn om fouten te maken tijdens het rijlessen omdat je denkt dat je heir al strafpunten voor kunt krijgen? Misschien is tips voor tijdens het rijlessen in de grote stad dan wel een interessant artikel voor je?

Preventie en veiligheid

Het puntenrijbewijs hoeft niet alleen gezien te worden als een middel om te kunnen straffen op overtredingen, maar het moet ook bijdragen aan de verkeersveiligheid in het land. Door de verkeersdeelnemers te kunnen confronteren met hun rijgedrag moeten de ogen worden geopend, zodat ze de fout niet nog een keer maken. Dit zou een positieve bijdrage moeten leveren aan het totale verkeersongelukken wat jaarlijks in ons land plaatsvinden.

LEES OOK  Wat is de beste vrachtwagenchauffeur opleider?

Het puntenrijbewijs moet voor de overtreder ook werken als een educatief instrument. Hij of zij kan zelf inzien hoeveel punten hij al op zijn rijbewijs heeft staan en voor welke overtreding dit is. Door verkeersdeelnemers te confronteren met de mogelijke gevolgen, moet het lijden tot verandering van het gedrag. Mogelijk heb jij je STAP-budget voor een aanhanger rijbewijs ingezet. Je hoeft je in dit geval niet zorgen te maken dat je geen gebruik meer kunt maken van het STAP-budget. Deze twee dingen zijn van elkaar gescheiden en een mogelijke overtreding kan niet voor verdere problemen zorgen.

Mocht je een rijbewijs al op 16-jarige leeftijd weten te bemachtigen, zul je 7 jaar met een strafpuntenrijbewijs rekening moeten houden. Op het moment dat je zelfstandig mag rijden en dus op een leeftijd van 18 jaar komt, moet je 5 jaar lang rekening moeten houden met dit systeem. Wil je meer weten over het puntenrijbewijs in Nederland? Lees dit dan op de website van Verkeersschool Cordewener.

Hoe werken de strafpunten in Nederland?

Op het moment dat je een beginnend bestuurder bent, wegen strafpunten extra zwaar door de onervarenheid die je nog met je meedraagt. Om duidelijk t maken voor welke situaties je strafpunten kunt ontvangen, hebben we een overzicht voor je gemaakt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Rijden onder invloed
  • Het veroorzaken van gevaar of hinder op de weg.
  • Je veroorzaakt een ongeval waarbij een ander een zwaar letsel oploopt of zelfs overlijdt.
  • Je rijdt meer dan 40 km/u harder dan de maximale snelheid.
  • Je wordt gepakt op bumperkleven vanaf 80 km/u

Ben je benieuwd hoeveel promille alcohol je in je bloed mag hebben voordat je heir strafpunten voor krijgt? Lees dan ons artikel over de juridische gevolgen van rijden onder invloed.

Gerelateerde blogs

© Rijscholen verkenner 2024